Krótka historia nutraceutyków

Krótka historia nutraceutyków

Żyjemy w czasach, gdy choroby cywilizacyjne rozprzestrzeniają się w tempie zawrotnym. Nowotwory, choroby serca, układu nerwowego czy dolegliwości układu pokarmowego stanowią ogromne zagrożenie dla życia i prawidłowego funkcjonowania organizmu. To dlatego szukamy skutecznych i naturalnych sposobów na poradzenie sobie z tym problemem.

Pojęcie nutraceutykówpojawiło się już w 1979 roku w Stanach Zjednoczonych, jednak ostateczną definicję specyfiki uzyskały dopiero w 1999 roku. Zeisel określił je jako „dodatki dietetyczne, które dostarczają skoncentrowaną formę danego bioaktywnego składnika z pożywienia, podawanego w postaci innej niż pożywienie, używane w celu poprawy zdrowia, w dawkach przewyższających te, które mogą być otrzymane z normalnej żywność”. Inną nazwą nutraceutyków jest określenie „żywność funkcjonalna”. Głównym założeniem tej metody jest „Lepiej zapobiegać niż leczyć”.

Wielu specjalistów uważa, że nutraceutyki to przyszłość medycyny oraz nowy styl życia, który umożliwi uniknąć wielu nieprzyjemnych i groźnych konsekwencji w przyszłości.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *