Dlaczego nie powinniśmy spożywać dużo cukru?

Dlaczego nie powinniśmy spożywać dużo cukruCukier dostępny na półkach sklepowych pozyskuje się najczęściej z buraków cukrowych lub z trzciny cukrowej. Produkt, który spożywamy jest rafinowany, a co za tym idzie pozbawiony jakichkolwiek substancji odżywczych.

Biały cukier w nadmiernych ilościach powoduje spustoszenie w organizmie.

  • powoduje zaparcia
  • podrażnia śluzówkę w żołądku
  • substancja bardzo zakwasza organizm
  • jest to substancja silnie uzależniająca
  • powoduje wzrost ryzyka uzależnienia od alkoholu
  • niszczy zęby
  • wpływa niekorzystnie na układ nerwowy, powoduje senność, rozdrażnienie oraz spadek koncentracji
  • powoduje spadek odporności organizmu
  • przez cukier organizm zużywa większe ilości witamin i minerałów

Warto pomyśleć o konsekwencjach, gdy sięgniemy po kolejnego batonika lub wsypiemy kolejną łyżeczkę cukru do kawy lub herbaty.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *