Czym zastąpić tradycyjny cukier?

Czym zastąpić tradycyjny cukierCukier, który dominuje na półkach sklepowych pozyskiwany jest z trzciny cukrowej lub buraków cukrowych. Po mocnym oczyszczaniu i rafinowaniu powstaje z niego tzw. dwucukier sacharoza pozbawiony chlorofilu, minerałów oraz witamin. Czym zastąpić tę substancję?

Zamiast cukru standardowego życie osłodzą Ci:

  • melasa buraczana lub trzcinowa, czyli gęsty brązowy syrop, bogaty w wiele substancji odżywczych. Powstaje w wyniku produkcji cukru białego
  • cukier nieoczyszczony, inaczej zwany nierafinowanym, zawierający witaminy, minerały oraz szereg innych substancji odżywczych
  • miód pszczeli stosowany w odpowiednich ilościach
  • lukrecja
  • słód jęczmienne
  • syrop kukurydziany
  • syrop klonowy
  • syrop z agawy
  • ksylitol

Słodycze natomiast mogą zastąpić suszone owoce, świeże owoce, ziarna zbóż czy orzechy.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *